Πέμπτη, Μάιος 19, 2022
Αναζητήστε

“Λέξεις χωρίς σκέψεις δεν φτάνουν ποτέ στον ουρανό” WilliamShakespeare

Η αγγλική γλώσσα, παρόλο που δεν είναι η πρώτη σε αριθμό ατόμων που την χρησιμοποιούν ως πρώτη γλώσσα, είναι η πιο σημαντική γλώσσα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Είναι κοινώς αποδεκτή ως η παγκόσμια γλώσσα της εποχής μας (ή «του δυτικού πολιτισμού» αν προτιμάς), και δεν θα υπερβάλλαμε καθόλου αν λέγαμε πως χωρίς βασικές γνώσεις Αγγλικών έχουμε... σοβαρό πρόβλημα.

Ως γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, και πιο συγκεκριμένα στο παρακλάδι των δυτικών γερμανικών γλωσσών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 335 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα Αγγλικά, ενώ ακόμη 505 εκατομμύρια την χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα.

Σε ορισμένες χώρες η αγγλική γλώσσα έχει ισχυρή παρουσία αφού ομιλείται απ’ τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, είτε ως πρώτη, είτε ως δεύτερη γλώσσα.

Κάποιες απ’ αυτές τις χώρες είναι: Ηνωμένο Βασίλειο (98% του πληθυσμού), Ιρλανδία (94%), ΗΠΑ (92%), Αυστραλία (92%), Νέα Ζηλανδία (91%), Καναδάς (85%).

Όσον αφορά την παρουσία της γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι το 67% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις Αγγλικών.

Αξιοπρόσεκτη είναι η παρουσία της αγγλικής γλώσσας σε χώρες της ΕΕ, στις οποίες η γλώσσα αυτή δεν είναι η μητρική γλώσσα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών τους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, που είχε ως αντικείμενο τη μελέτη του επίπεδου γνώσης της αγγλικής γλώσσας στην ΕΕ, το 90% των Ολλανδών απάντησαν πως γνωρίζουν Αγγλικά. Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα: Μάλτα (89%), Δανία (86%), Σουηδία (86%), Κύπρος (73%), Αυστρία (73%), Φινλανδία (70%), ενώ πάνω από 50% καταγράφηκε σε Ελλάδα, Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Εξαιρώντας απ’ την έρευνα όλους όσους είχαν τα Αγγλικά ως πρώτη γλώσσα (π.χ. Βρετανούς), διαπιστώνουμε ότι το 38% των ευρωπαίων πολιτών έχουν μάθει τα Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με άλλες γλώσσες, και αυτό αποδεικνύει τη δυναμική της αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον στην ΕΕ αλλά και γενικά στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η αγγλική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες γλώσσες όλων των μεγάλων και σημαντικών οργανισμών του πλανήτη, όπως για παράδειγμα ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Θεωρείται ως η γλώσσα του εμπορίου και των επιχειρήσεων, και γι' αυτό η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι ένα απαραίτητο προσόν για εργοδότηση σε πολυεθνικές εταιρίες ή σε οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας.

Η Αγγλική Κουλτούρα

Η κουλτούρα του Ηνωμένου Βασίλειου είναι γνωστή παγκοσμίως διότι σε πολλές χώρες του κόσμου οι οποίες ήταν αγγλικές/βρετανικές αποικίες, οι Βρετανοί σηματοδότησαν την παρουσία τους με την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, την κουζίνα, την μουσική, τις επιστήμες, την γλώσσα, τη λογοτεχνία καθώς και τον αθλητισμό τους. Μέσα από το ταξίδι της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, ο σπουδαστής θα γευτεί αρκετά παραδείγματα της σύγχρονης αγγλικής κουλτούρας.

Music

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλούσια μουσική ιστορία η οποία παγκοσμίως είναι γνωστή. Το 1962 στο Λίβερπουλ οι "Beatles", με τις συνθέσεις των John Lennon και Paul McCartney, έγιναν οι πιο διάσημοι μουσικοί της εποχής τους. Άνοιξαν τον δρόμο και για άλλα δημοφιλή συγκροτήματα όπως: The Rolling Stones, The Hollies, The Who, Queen, Led Zeppelin, Black Sabbath, Genesis, Iron Maiden, Pink Floyd.

Football

Το ποδόσφαιρο στην Μεγάλη Βρετανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των Άγγλων/Βρετανών. Εξελίχτηκε σε οικογενειακή υπόθεση μετά από δύο δύσκολες δεκαετίες, από το 1970 έως το 1990, όταν ο χουλιγκανισμός μεταξύ των αντίπαλων φιλάθλων επέφερε μαύρες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού/βρετανικού ποδοσφαίρου. Σήμερα, ποιός δεν γνωρίζει τους David Beckam, Wayne Rooney, Steven Gerard και τις ομάδες Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool;

Cuisine

Η αγγλική/βρετανική κουζίνα χαρακτηρίζεται για την απλότητά της και την χρήση φρέσκων υλικών. Το "English Breakfast" (Αγγλικό Πρωινό) είναι γνωστό παγκοσμίως και αποτελείται από αυγά, μπεϊκον, λουκάνικα, φασόλια (baked beans), φρυγανισμένο ψωμί (toast), τηγανητή ντομάτα και μανιτάρια. Μερικά άλλα γνωστά αγγλικά πιάτα είναι:

 • Roast beef with gravy sauce – Μοσχάρι ψητό με σάλτσα από ζωμό κρέας
 • Steak and kidney pie – Κρεατόπιτα
 • Sausage rolls - Λουκανικόπιτες
 • Cornish pasties – Κρεατόπιτες με κρέας και λαχανικά
 • Fish and chips – Τηγανητό ψάρι με πατάτες
 • Yorkshire pudding - Γλυκά ή αλμυρά κέικ συνοδευτικά φαγητού
 • Muffins – Ατομικά ψωμάκια συνοδευτικά πρωινού
 • Cheddar cheese – Τυρί Τσένταρ
Αργίες και γιορτές

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πολυγιορτάζεται η Πρωτομαγιά - ούτε η εργατική, ούτε η άλλη με τα λουλουδένια στεφάνια - και δεν υπάρχει η σχετική αργία. Ούτε καν οι εθνικές γιορτές είναι αργίες. Εδώ έχουμε άλλο σύστημα: άλλο γιορτή, σου λέει, άλλο αργία. Η γιορτή είναι για όποιον θέλει να γιορτάσει, ενώ η αργία είναι για ξεκούραση. Οι επίσημες αργίες λέγονται bank holidays, γιατί από παλιά, τις μέρες αυτές, έκλειναν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αργίες είναι πάντα 8: δύο τα Χριστούγεννα (25 & 26 Δεκεμβρίου), 1 ανήμερα την Πρωτοχρονιά, 2 το Πάσχα (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα), και 3 Δευτέρες - η πρώτη και η τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, και η τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου. Έτσι, οι περισσότερες αργίες είναι στην ουσία τριήμερα, και όσες τυχόν πέσουν σαββατοκύριακο (δηλαδή Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) μεταφέρονται πάντα σε Δευτέρα-Τρίτη για να γίνουν τριήμερο ή τετραήμερο. Βέβαια αν πέσουν Τρίτη-Τετάρτη ή Τετάρτη-Πέμπτη δεν μας σώζει τίποτα, αλλά όλοι οι άλλοι συνδυασμοί δίνουν τουλάχιστον τριήμερα. Σύμφωνα με κάτι μελέτες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία έχουν τις λιγότερες αργίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τις περισσότερες (12-14) τις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Ελλάδα έχει 10-12, οπότε πάλι πάνω από εμάς βγαίνει, και μάλιστα με διαφορά. Το μόνο καλό με το αγγλικό σύστημα είναι ότι έχεις γκαραντί τριήμερα και μάλιστα σε εποχή που ο καιρός είναι καλός και ευνοεί τις εκδρομές, αν και πολλοί προτιμούν να μην ταξιδεύουν τέτοιες μέρες, αλλά μένουν στα σπίτια τους και οργανώνουν μπάρμπεκιου ή επιδίδονται στο εθνικό σπορ των μαστορεμάτων. Μάλιστα επειδή τα μαγαζιά είναι ανοιχτά ΚΑΙ τις Κυριακές ΚΑΙ τις αργίες, συνηθίζεται τα μαγαζιά με είδη σπιτιού και κατασκευών (τύπου ΙΚΕΑ ή Praktiker) να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές τα τριήμερα, ακόμα και τo τριήμερo των Χριστουγέννων, αφού πολλά από αυτά τα μαγαζιά ανοίγουν στις 26 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι την εβδομάδα πριν το τριήμερο βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για τις επερχόμενες σούπερ-προσφορές, ενώ στα μαγαζιά επικρατεί ένας πανικός ανάλογος με αυτόν που επικρατεί στις Εθνικές Οδούς τις μέρες που αδειάζει η Αθήνα

Τα Αγγλικά είναι μία διεθνής γλώσσα που κατέχει κυρίαρχη θέση στους τομείς των επιχειρήσεων, της επιστήμης, των επικοινωνιών, της πολιτικής, της διπλωματίας, της αεροναυτιλίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ψυχαγωγίας.

Η κατοχή της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Σε προσωπικό επίπεδο, διευρύνονται οι πνευματικοί μας ορίζοντες, αυξάνεται η κριτική ικανότητα, δημιουργούνται νέοι τρόποι σκέψης και τέλος ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η γνώση της αγγλικής γλώσσας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς επίσης αποτελεί και το εισιτήριο για να ενταχθεί κάποιος στην αγορά εργασίας.

την τριτοβάθμια εκπαίδευση αν κάποιος θελήσει να εξελίξει τις σπουδές του μέσω μίας ειδίκευσης, ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού η γνώση των ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη και ειδικά όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται από την πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Η απαραίτητη γνώση των γλωσσών και ειδικά των Αγγλικών φαίνεται ακόμη από τις σπουδές που επιλέγουμε να κάνουμε στο εξωτερικό, ή την συμμετοχή μας ως φοιτητές σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Όταν είμαστε σε διαδικασία εύρεσης εργασίας, πόσες φορές δεν έχουμε παρατηρήσει ότι η άριστη γνώση ειδικά των Αγγλικών είναι ένα από τα βασικά προσόντα; Ας σκεφτούμε ακόμη πόσες επαγγελματικές ευκαιρίες, στην Ευρώπη και όχι μόνο, θα αδράξουμε γνωρίζοντας μόνο Αγγλικά; Πόσοι ορίζοντες θα ανοίξουν μπροστά μας από την γνώση της ξένης γλώσσας στην χώρα μας επιλέγοντας να εργαστούμε στον τουρισμό;

Αν όμως θελήσω να εργαστώ στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, παρατηρώ ότι ακόμη και για τους υπαλλήλους που είναι ήδη αρκετά χρόνια σε υπηρεσία η γνώση της πολύ καλής ή άριστης γνώσης αγγλικών είναι πλέον απαραίτητο προσόν. Άρα πόσο απαραίτητο είναι για εμάς η γνώση της γλώσσας που θα περάσουμε και από την διαδικασία της αξιολόγησης για να κερδίσουμε μία θέση εργασίας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα;

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Σε κοινωνικό επίπεδο, ανακαλύπτουμε νέες νοοτροπίες, νέες συμπεριφορές, νέα ήθη και έθιμα και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν.

Ζούμε πλέον στην εποχή της πληροφορίας και του internet. Η επαφή μας με την ξένη γλώσσα θα μας δώσει την δυνατότητα να μαθαίνουμε το τι γίνεται στον κόσμο χωρίς να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου να μας μεταφράσει.

Αν αγαπάμε τις ταινίες και τις σειρές, γνωρίζοντας Αγγλικά, μπορούμε να τις απολαύσουμε στο internet χωρίς να περιμένουμε να κυκλοφορήσει στην χώρα μας και να μεταφραστεί.

Αν είμαστε λάτρεις των βιβλίων, το ίδιο ισχύει και εδώ, γιατί μπορούμε να διαβάσουμε πολλές κατηγορίες βιβλίων από αξιόλογους συγγραφείς που δεν έχουν μεταφραστεί ακόμη στα Ελληνικά.

Ακόμη και στον κόσμο της δισκογραφίας, γνωρίζοντας τι μας λένε οι στίχοι μπορούμε να «ταξιδέψουμε» και να αντιληφθούμε αυτή τη μορφή μαγείας μέσα από τη γαλήνη και την αρμονία που εκφράζουν τα τραγούδια. Το ίδιο ισχύει και για την διασκέδαση, ειδικά όταν πρόκειται για τα video games, η γνώση της αγγλικής γλώσσας εδώ είναι απαραίτητη.

“IF YOU’RE GOING TO LEARN A FOREIGN LANGUAGE, THE OBVIOUS CHOICE IS ENGLISH”

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Θα πρέπει να ξέρεις ότι η απόφαση σου για πανεπιστημιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, ταυτόχρονα με την υψηλή ποιότητα σπουδών που σου εξασφαλίζει σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία, πολύτιμη για την μετά το πανεπιστήμιο επαγγελματική σου καριέρα.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουνε παγκόσμια αναγνώριση και αποτελούν πρώτη επιλογή σε πάνω από 500.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο ετησίως. Καταλαμβάνουν την 2η θέση παγκόσμια, μετά τις ΗΠΑ

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οι πιο συνηθισμένοι τίτλοι σπουδών που προσφέρονται από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια είναι:

 • - BA – Bachelor of Arts (Πτυχίο Θεωρητικών Επιστημών)
 • - BSc – Bachelor of Science (Πτυχίο Θετικών Επιστημών)
 • - BArch – Bachelor of Architecture (Πτυχίο Αρχιτεκτονικής)
 • - Bed - Bachelor of Education (Πτυχίο Παιδαγωγικών)
 • - BEng – Bachelor of Engineering (Πτυχίο Μηχανολόγιας)
 • - LLB – Bachelor of Laws (Πτυχίο Νομικής)

ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Βασική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος φοιτητής να μπορεί να επικοινωνήσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο κάνοντας χρήση της αγγλικής γλώσσας. Πτυχία αγγλικής γλώσσας που γίνονται δεκτά από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια είναι:

 • - Cambridge Proficiency
 • - International English Language Testing (IELTS)
 • - TOEFL
 • - GCE A-Levels

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 • Βρετανικοί τίτλοι σπουδών χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης.
 • Τα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.
 • Η Βρετανία πραγματοποιεί το 5% της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας και παράγει το 14% των εργασιών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.
 • Τα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μεγάλη ευελιξία επιλογών και επιτρέπουν στους σπουδαστές να συνδυάζουν προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκής κατεύθυνσης με προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης.
 • Οι μέθοδοι διδασκαλίας και μελέτης που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία παρέχουν στους σπουδαστές την ελευθερία να είναι δημιουργικοί και να αναπτύσσουν ουσιαστικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση.
 • Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να έχουν διδάσκοντες μερικούς από τους παγκοσμίως κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες, και επίσης να επωφελούνται από την ακαδημαϊκή υποστήριξη που τους προσφέρουν.
 • Τα βρετανικά πτυχία μπορούν να προσαρμόζονται στα ατομικά ενδιαφέροντα και συχνά περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

www.britishcouncil.gr/

Διεύθυνση: Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα Τηλέφωνο: +30 210 369 2333 / 801 500 3692

Email: customerservices@britishcouncil.gr
Info
Universities
Universities UK

Συνεντεύξεις-Παρουσιάσεις

Dirty Secrets About Language School SEO You Might Not Want To...

Search Engine Optimization is still for many companies and individuals just a set of “marketing tricks” to make the search engines, namely, Google, display...

How to know what is working online

Making Internet Marketing work is a full-time job. Employing all necessary strategies to gain trust online and get and keep the attention of possible...

Are You Wasting Your Money On Internet Marketing By Paying Too...

The constant fear of wasting money on marketing is a bad consultant. As I said in the article Is Your Marketing Budget Unrealistic before...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ

Dirty Secrets About Language School SEO You Might Not Want To...

Search Engine Optimization is still for many companies and individuals just a set of “marketing tricks” to make the search engines, namely, Google, display...


BEST READS

The Book Guide and the Book Library has one of the top sellers book with them. Those books which are sold with in few days and still available in our stock which you can get with us easily.

Try to search: sport, business

Search in radius 0 kilometers